Israëlische academische wereld geraakt nu ook in Europese vuurlinie

Gepubliceerd op 10 juli 2025 om 18:52

“In der Schusslinie” ofwel in de vuurlinie. De simpele kop boven een explosief artikel in de Frankfurter Allgemeine (10 juli 2025). Heel feitelijk zet wetenschapsredacteur Thomas Thiel uiteen dat nu ook de EU broedt op een specifieke sanctie omwille van de Gaza-oorlog: academische uitsluiting van Israëlische wetenschappers. Concreet: geen deelname meer aan het belangrijke onderzoeksprogramma Horizon Europa ter waarde van rond 95 miljard dollar.

Thiel zet eerst uiteen dat Israëlische wetenschappers geleerd hebben te leven met het dreigement van boycot. Per slot van rekening is de BDS-beweging al zo’n twintig jaar bezig de academische wereld ervan te overtuigen de bruggen naar Israël af te breken. En zeker niet zonder resultaat, waarbij wetenschappers zich blijkbaar “niet storen aan de verbindingen van de organisatie met terreur”.

Echter, sinds de oorlog in Gaza, het rechtstreekse gevolg van het bloedbad van Hamas onder Israëlische burgers, hebben meerdere Europese universiteiten de academische samenwerking met Israëlische partners beëindigd.

Tot op heden konden Israëlische hogescholen dat ook opvangen omdat de Europese Unie zich van boycotoproepen distantieerde. Maar het tij is aan het keren, registreert FAZ-redacteur Thiel. “Sinds enige weken denkt men nu ook in Brussel over sancties na.” Overwegingen om het associatieverdrag met Israël vanwege mogelijke mensenrechtenschendingen op te schorten, vormen de context.

Voor Israëlische wetenschappelijke onderzoekers doemt daarmee een ernstig gevaar op. Niets minder dan versperring van de toegang tot het Europees onderzoeksprogramma Horizon Europa, dat rond 95 miljard euro ter beschikking stelt.

Hoe reëel de Israëlische zorgen zijn, bleek eind juni toen een intern EU-document Israëlische schendingen van de mensenrechtenstandaard van het associatieverdrag vaststelde. Dat rapport was onder druk van zeventien ministers van Buitenlandse Zaken tot stand gekomen. Zo wensten zij hun zorgen over de situatie in Gaza kenbaar te maken. 

Het rapport raakte evenwel meteen zelf ook in de vuurlinie. Zo kritiseerde de Jüdische Allgemeine dat de rapporteurs zich alleen baseerden op VN-bronnen, waaronder de bijzonder dubieuze UNRWA. Geen woord derhalve over de misdaden van Hamas. Kortom, van zo’n rapport viel geen onafhankelijk oordeel over Israëls optreden in Gaza te verwachten. “Dat wierp de vraag op”, aldus Thomas Thiel, “of de EU eigenlijk wel aan een onafhankelijk onderzoek geïnteresseerd is.”

Intussen is het echter nog volledig onduidelijk, meent het FAZ-artikel, wat op het EU-rapport over Israëls operaties in Gaza zal volgen. “De wil om sancties in te stellen tegen Israël is in meerdere Europese staten aanwezig. Op hun laatste top lieten de Europese ministers de gelegenheid daartoe voorbijgaan. Nog deze week wil de Europese gevolmachtigde voor het gezamenlijk buitenlands beleid, Kaja Kallas, volgens een bericht van Euronews de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-lidstaten meerdere handelingsopties presenteren, waartoe ook de uitsluiting van Horizon Europa behoort.”

FAZ-redacteur Thomas Thiel ziet de bui al hangen voor Israëlische wetenschappers. Uitgerekend zij zouden weleens de dupe van deze specifieke Europese sanctiemaatregel kunnen worden om de eenvoudige reden dat “zij gemakkelijker te sanctioneren zijn en er geen handelsbelangen in de weg staan”. Voor die sanctiemaatregel van uitsluiting van Horizon Europa volstaat een gekwalificeerde meerderheid van minstens vijftien EU-lidstaten, die meer dan 65 procent van de EU-bevolking vertegenwoordigen.

De president van de Israëlische Academie van Wetenschappen, David Harel, noemt de uitsluiting van Horizon Europa ronduit “een doodvonnis”. Wellicht wat overdreven, relativeert Thomas Thiel. “Het klopt echter dat Israëlische wetenschappers bij Horizon Europa buitengewoon succesvol zijn. In de lopende stimuleringsfase haalden zij een krappe miljard euro binnen. Nog sterker dan de financiële aderlating zou het stigma van uitsluiting Israëlische wetenschappers treffen. Europese collega’s zouden dit als een signaal kunnen opvatten om de samenwerking met Israëlische collega’s ook in andere verbanden te beëindigen.”

Het zou dienstig zijn als vanuit het Nederlandse parlement de regering een stevig schot voor de boeg krijgt, dat wil zeggen geen academische boycot van Israël, ja geen enkele Europese sanctiemaatregel tegen de Joodse staat, want moet er nog meer olie op het vuur van de vigerende schandelijke Jodenhaat op het Europese continent. Blus waar urgent geblust moet worden!

Bron: bijdrage van Thomas Thiel in de Frankfurter Allgemeine van 10 juli 2025 onder de titel “In der Schusslinie”.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.